Menyasszonyi láda

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.

A Menyasszonyi láda

A menyasszonyi láda, vagy más néven kelengyés láda, vagy hazánkban tulipános láda a családi értékek több, mint ezer éves őrzője.

Kínától az amerikai kontinensig, az arab világtól Ausztráliáig és természetesen Európa megannyi nemzetéig az esküvővel új életet kezdő lány hozományának szimbóluma volt a menyasszonyi láda. A magyarok már az 1200-as években is használták a ládát, például IV. Béla király lányának, Árpád-házi Szent Margitnak is volt már kelengyés ládája.

A láda tartalma mindazok a dolgok, amiket a lány anyja, nagyanyja, vagy ő maga készített a házas életre felkészülés évei alatt. Ágynemű, takaró, hímzett terítő, stb. Ezek a kelengyés láda, vagy menyasszonyi láda, vagy esküvői láda tartalma. Amikor már feleség lett a lányból, akkor a menyasszonyi láda bútorként az új otthonában tárolóként szolgált.

Így a láda egyszerre volt a gyermek felnőtté válásának és a szülői fészektől elszakadásának a szimbóluma, valamint az új otthonba harmonikusan illeszkedő használati bútor.

Mára ez csupán történelem, hiszen a ma világában házasulni készülő lány és a jövendőbelije számára ezeknek a dolgoknak nincs használati értéke.

Ma a házasságra, esküvőre készülő gyermek készen kapja az új életéhez szükséges dolgokat. Nincs szüksége csak pénzre, egy izgalmas, szép nyaralásra, esetleg egy-két háztartási eszközre.

Így az esküvői ajándékozás a mai rohanó, felszínes világ martalékává vált, látszólag nincs szükség már maradandó értéket képviselő dologra.

Vagy mégis?

A lelkünk mélyén valahol ugyanis a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy átadjuk gyermekünknek a legfőbb családi értékeket, aminek segítségével reméljük boldogabb élete lesz.

Szülőként talán ez a legfőbb vágyunk, a legfontosabb feladatunk.

Éppen ezért a menyasszonyi láda a mai világban, a szeretet, tisztelet, becsület, őszinteség, törődés, odaadás, összetartozás, mint a legfőbb családi értékek továbbadásának szimbóluma.

Amikor az ifjú pár bármikor későbbi életében ránéz, vagy megérinti a ládát, megerősödik ezen családi értékek fontosságának érzése, és hogy ezek jelentik a családi összetartozás tartópilléreit.

Ennek igencsak nagy jelentősége lehet az élet viharosabb pillanataiban, amikor egy kicsit megkopnak, elhomályosulnak ezek az értékek. A láda azonban visszahozhatja ezeket.

A menyasszonyi láda mindemellett esztétikus bútor is, ami harmonikusan illeszkedik a mai otthonokba stílustól függetlenül. A hálószobának, előszobának vagy akár a nappalinak a szemet gyönyörködtető éke lehet, ahogy a csillanó napfény táncol a láda tetején.

Become Our client

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec.

Frequently Asked Question

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.
Call Now Button