Menyasszonyi láda

Családi értékek több mint ezer éves hagyománya

A Menyasszonyi láda

A menyasszonyi láda, vagy más néven kelengyés láda, vagy hazánkban tulipános láda a családi értékek több, mint ezer éves őrzője.

Kínától az amerikai kontinensig, az arab világtól Ausztráliáig és természetesen Európa megannyi nemzetéig az esküvővel új életet kezdő lány hozományának szimbóluma volt a menyasszonyi láda. A magyarok már az 1200-as években is használták a ládát, például IV. Béla király lányának, Árpád-házi Szent Margitnak is volt már kelengyés ládája.

A láda tartalma mindazok a dolgok, amiket a lány anyja, nagyanyja, vagy ő maga készített a házas életre felkészülés évei alatt. Ágynemű, takaró, hímzett terítő, stb. Ezek a kelengyés láda, vagy menyasszonyi láda, vagy esküvői láda tartalma. Amikor már feleség lett a lányból, akkor a menyasszonyi láda bútorként az új otthonában tárolóként szolgált.

Így a láda egyszerre volt a gyermek felnőtté válásának és a szülői fészektől elszakadásának a szimbóluma, valamint az új otthonba harmonikusan illeszkedő használati bútor.

Mára ez csupán történelem, hiszen a ma világában házasulni készülő lány és a jövendőbelije számára ezeknek a dolgoknak nincs használati értéke.

Ma a házasságra, esküvőre készülő gyermek készen kapja az új életéhez szükséges dolgokat. Nincs szüksége csak pénzre, egy izgalmas, szép nyaralásra, esetleg egy-két háztartási eszközre.

Így az esküvői ajándékozás a mai rohanó, felszínes világ martalékává vált, látszólag nincs szükség már maradandó értéket képviselő dologra.

Vagy mégis?

A lelkünk mélyén valahol ugyanis a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy átadjuk gyermekünknek a legfőbb családi értékeket, aminek segítségével reméljük boldogabb élete lesz.

Szülőként talán ez a legfőbb vágyunk, a legfontosabb feladatunk.

Éppen ezért a menyasszonyi láda a mai világban,
a szeretet, tisztelet, becsület, őszinteség, törődés, odaadás, összetartozás,
mint a legfőbb családi értékek továbbadásának szimbóluma.
Éppen ezért a menyasszonyi láda a mai világban, a szeretet, tisztelet, becsület, őszinteség, törődés, odaadás, összetartozás, mint a legfőbb családi értékek továbbadásának szimbóluma.
Amikor az ifjú pár bármikor későbbi életében ránéz, vagy megérinti a ládát, megerősödik ezen családi értékek fontosságának érzése, és hogy ezek jelentik a családi összetartozás tartópilléreit.
Ennek igencsak nagy jelentősége lehet az élet viharosabb pillanataiban, amikor egy kicsit megkopnak, elhomályosulnak ezek az értékek. A láda azonban visszahozhatja ezeket.
A menyasszonyi láda mindemellett esztétikus bútor is, ami harmonikusan illeszkedik a mai otthonokba stílustól függetlenül.

A hálószobának, előszobának vagy akár a nappalinak a szemet gyönyörködtető éke lehet, ahogy a csillanó napfény táncol a láda tetején.

Call Now Button